Teravih namazında niyet konusunu incelerken, öncelikle ibadetlerde niyet konusunda bir iki cümle söyleyelim.
Yapılan işleri ibadete döndüren niyettir. Her ibadetin evvelinde niyet etmek şarttır. Farzdır.
Namaz, Oruç, Zekat, Hac, hepsi böyledir.
Niyette asıl şart olan Kalple niyettir. Kalple niyet ettikten sonra, dil ile de niyet etmek, Hanefî Mezhebimize göre sünnettir.
Kişi, bir ibadete kalp ile niyet ettikten sonra dil ile başka bir şey söylese, burada kalple yapılan geçerlidir.
Teravih namazı on selamlı, beş tervihalı (dinlenmeli) yirmi rekatlık bir namazdır.
Teravih namazına başlarken, bir seferliğine yapılan niyet yirmi rekat için yeterli olur mu? yoksa her selamdan sonra yeniden niyet etmek mi gerekir?
Hanefî Mezhebinin önemli Fıkıh kitaplarından İbn-i Âbidin diye meşhur olan, Reddül Muhtar adlı eserin hâşiyesinde müellif aynı soruyu soruyor ve şöyle diyor:
Teravih namazının her iki rekatında niyeti yenilemek şart mıdır? Hanefî Fıkıh kitaplarından el-Hulâsa adlı eserde, sahih olan görüşe göre, evet şarttır. Çünkü her iki rek’at kendi başına müstakil bir namazdır, der.
Şâfiî Mezhebinin önemli Âlimlerinden İmam Nevevî’de el Mecmu’ adlı eserinde: Teravih namazı kılan kişi, ikişer rekatların hepsinde ayrı ayrı niyet eder, der.
Hanbelî Âlimlerinden el Merdâvî, el-İnsaf adlı eserinde: Hanbelî Mezhebinin sahih olan görüşüne göre, her selamlık bölümün evvelinde mutlaka niyet etmek gerekir, der.
Sonuç olarak biz de diyoruz ki:
Teravih namazına başlarken ve her selamdan sonra niyet etmek gerekir. Üç Mezhebin görüşü bu yönde birleşmektedir.