Bir insan öldükten sonra bıraktığı maldan, önce cenaze hizmetleri için gerekli harcamalar yapılır. Sonra geriye kalan malının tamamından (bölüşmeden önce) borçları ödenir. (Bu borçlara zekat borcu, kefaret borcu, fidye borcu gibi borçlar da dahildir)
Ölen kişinin borçları ödendikten sonra, yaptığı vasiyetleri varsa, malının üçtebirini geçmemek şartıyla, vasiyetleri yerine getirilir. (Vasiyet etmişse, Hac ibadeti de buna dahildir; vekaleten bir kişi onun haccını yapması gerekir.) Daha sonra kalan miktar, varisler arasında Kur’an-ı Kerim ve Rasulüllah’ın sünnetine göre taksim edilir.
Bu izahtan sonra, sizin konumunuza gelince, yukarıdaki sıralamaya göre gerekeni yaptıktan sonra, geriye kalanı kardeşler aranızda taksim edersiniz, sonra isteyen kendi payına düşeni hayra verir, isteyen de kendisi kullanır.
Yalnız dikkat edilmesi gereken husus, mal için birbirine girmemektir. Kardeşler kendi aranızda hiçbir tartışmaya ve kırgınlığa kapı açmayacak şekilde, Allah ve Rasulü’nün emri üzerine, mirası paylaşır ve helalleşirsiniz.