Bayram ne zaman, sorusuna şu cevabı veririz:
Eğer bulunduğunuz yerdeki Müslümanlar bayram yaparlarsa, bayram günlerinde oruç tutulmaz, bayram etmeniz gerekir.
Şayet bulunduğunuz yerde Bayram yapılmıyorsa, kişi münferit olarak, tek başına Bayram yapamaz, oruca devam edip oradaki insanlarla birlikte Bayram etmesi gerekir.
Malezya’da bir gün sonra Bayram edileceğine göre, onlara uyarak birlikte bayram ederler.
Şayet bir gün önce bayram etselerdi gene de onlarla birlikte bayram eder, daha sonra bir gün kaza eder, bayramdan sonra bir gün oruç tutarlardı.
Zira, İmam Tirmizinin Ebu Hureyreden -Allah ondan razi olsun- naklettiği bir hadisi şerifte:
الصوم يوم تصومون
والفطر يوم تفطرون
والأضحي يوم يضحي الناس
buyurmuştur.
Yani;
“Oruç, sizin (topluluğunuzun, çoğunluğunuzun) oruç tuttuğunuz gündür. İftar (bayram) sizin (topluluğunuzun) Bayram ettiği gündür. Kurban Bayramı İnsanların Kurbanlarını kestiği gündür.”
Fıkıh Âlimlerimiz, bu hadisi şerife ve benzerlerine istinaden, kişilerin tek başına değil, Cemaatle birlikte hareket etmeleri gerektiğini, birlikte Bayram etmeleri gerektiğini söylemektedirler.
Bazıları, geçmişte (belki günümüzde de), herhangi bir İslam ülkesinde, Türkiye’den önce bayram yapıldığında, “bayram günü oruç tutmak haramdır” gerekçesiyle oruçlarını bozar, bayram ederlerdi. İslam ülkelerinden birinde, bir gün sonra bayram edilse, bizdekiler de bayram etmez, diğer ülkelerin bayram etmesini beklerlerdi.
Bu yanlıştır.
Herkes, bulunduğu yere bakacaktır.
Bulunduğu yede oruca devam ediliyorsa devam edecek.
Bayram ediliyorsa bayram edecektir.
Eksik günler varsa, sonradan kaza edecektir.