Ana SayfaFetvaYazılı FetvaKişi Bulduğu Paraları Kullanabilir mi

Kişi Bulduğu Paraları Kullanabilir mi

Babam belediyede temizlikçi olarak çalışıyor, bulduğu küçük paraları kullanıyor, harcıyor. Bu haram mıdır?

Bulunan para veya eşyayı duyurmak, ilan etmek ve bir müddet bekletmek şarttır.

İlan edersiniz. Sahibi çıkıp gelirse verirsiniz. Bir sene beklediğiniz halde sahibi gelmezse, sahibi bulunmazsa bu durumda bulunan mal veya para fakirlere sadaka olarak verilir.

Bulunan paralar ya da eşyalar; cami, Kur’ân Kursu gibi hayır müesseselerine verilemez.

Fakirin bizzat kendisine verilmelidir.

Eğer bulan kişi kendisi fakir ise, ihtiyaç sahibi ise, o zaman kendisi de kullanabilir.

Fakir değilse kullanamaz; mutlaka fakire vermesi gerekir.

Bekleme süresi dolmadan fakire verse ve arkasından sahibi çıkıp gelse, durumu açıklar. “Bulduğumu fakire verdim” der. Sahibi, “Ben malımı, paramı istiyorum” derse, o zaman bulan kişi, bekleme süresini doldurmadığı için o malı, parayı tazmin eder. Kendi cebinden öder, sahibine verir.

Fakat bir sene dolduktan sonra fakire verdiyse, sonradan sahibi çıksa bile tazmin etmek zorunda değildir. “Senin eşyasını buldum, ilan ettim, bir sene bekledim, gelmediğin için fakire verdim” der. Karşı taraf almakta ısrar etse bile vermek zorunda değildir.

Bulduğu malı, parayı Camiye, Kur’an Kursuna, köprüye, suya veya başka hayır müesseselerine veren kişinin verdiği, kendi sadakası yerine geçer, onu yeniden fakire vermelidir.

Çünkü bulduğunun hakkını vermiş sayılmaz. Bulduğunun hakkını vermiş olmak için yeniden kendi cebinden fakire ödemesi gerekir. Böylece bulduğu malı yerine ulaştırmış olur.

Adam Öldürmenin Kefâreti Nedir

Bir insanı hataen öldürmenin kefâreti nedir? Katil kefâreti hakkında bilgi verir misiniz?

Ortak Maldan Bir Şey Aşırmanın Hükmü Nedir

Ortak maldan bir şey çalmanın hükmü nedir?

Kul Hakkı Bulunan Günahlarda Tövbe Etmek Yeterli midir

Kul hakkı içeren bir günahı işleyen kimsenin tövbe etmesi yeterli olur mu?

Yemin Kefareti İçin Oruç Peş Peşe mi Tutulmalı

Yemin kefareti için tutulacak oruç peş peşe mi olmalıdır? Yeminini bozan kişi yemin kefâreti için oruç tutarken ara verebilir mi?

Ehl-i Sünnet Ne Demek

Ehl-i Sünnet Ne Demektir?

Mal Sahibi Hırsızı Affederse El Kesme Cezası Düşer mi

Hırsızlık yapan kimse, çaldığı malın sahibi tarafından affedilirse kendisine uygulanacak el kesme cezası düşer mi?

Eşine Boşsun Diyen Kişinin Niyetine Bakılır mı

Bir erkek eşine “Boşsun” veya “Ben seni boşadım” gibi açıkça boşamayı ifade eden sözler söylese ne olur? Bu sözleri söyleyen kişinin ben boşamayı kastetmedim demesi dikkate alınır mı?

Topuklu Ayakkabı Giymek Caiz mi

Kadınların topuklu ayakkabı giymesi caiz midir?

Tasavvuf Nedir, Bir Kişiye Bağlanmak Gerekli midir

Tasavvuf reddedilebilir mi? İslamı yaşamak için bir tarikata girmek şart mıdır?

Âdetli Kadının Camiye Girmesi Caiz mi

Âdetli kadının camiye girmesi caiz midir?

Hac Kimlere Farzdır?

Hac ibadeti kimlere farz kılınmıştır?